Drugo največje mesto v državi, štajerska prestolnica Maribor, je simpatično, majhno mesto vpeto v čudovito naravo Pohorja na eni ter vinorodnih gričev na drugi strani reke Drave. Iz nekdanjega industrijskega središča se je Maribor razvil v pomembno kulturno mesto dežele na sončni strani Alp – ne nazadnje je leta 2012 nosil naziv Evropska prestolnica kulture. Prepustite se najboljšemu, kar vam lahko nudi ena ključnih turističnih destinacij v Sloveniji s svojo raznoliko in kvalitetno ponudbo!

Staro mestno jedro obljublja nepozabna doživetja: sprehodite se po dravskem nabrežju ter živahnih ulicah in trgih, kjer se zgodovina in tradicija mešata z dinamičnostjo in sodobnostjo. Naj vas očarajo najstarejši predel mesta, Lent, z najstarejšo trto na svetu, s srednjeveškimi stolpi in ostalinami mestnega obzidja pa Grajski trg z gradom in muzejem, Glavni trg s Kužnim znamenjem in Rotovžem, Slomškova stolnica s čudovitim razgledom z zvonika in spomenikom prvega mariborskega škofa Antona Martina Slomška, židovska sinagoga pa umetnostna galerija in gledališče, če nanizamo zgolj nekatere. Mesto vam ponuja raznolike možnosti za raziskovanje, rekreacijo, sprostitev, zabavo in srečanja.

 

Brezplačna vodenja po mestu Maribor

Zavod za turizem Maribor - Pohorje organizira v sodelovanju z lokalnimi ponudniki in kulturnimi ustanovami brezplačna turistična vodenja, ki bodo potekala vsako soboto od julija do oktobra.

Pričetek enournih vodenj bo ob 10. uri izpred TIC-a Maribor (Partizanska cesta 6 A), zaključek pa pred Hišo Stare trte in Vinagovo kletjo. Vodenja po starem mestnem jedru, ki bodo tudi tematsko obarvana, bodo potekala v slovenskem in angleškem jeziku.


Namen brezplačnih turističnih vodenj je v najbolj obiskanih mesecih zagotoviti dodatno turistično ponudbo za individualne obiskovalce in povezati raznolika področja turistične ponudbe, hkrati pa s pomočjo organiziranih turističnih vodenj prispevati k večjemu obisku posameznih ponudnikov.


Program vodenj v mesecu avgustu:
•    Sobota, 5. 9. 2015 ob 10:00
Od TIC-a Maribor se bomo odpravili do Trga svobode in Grajskega trga ter naprej po Vetrinjski ulici z Vetrinjskim dvorcem do prodajalne Piranskih solin, kjer nam bodo predstavili 750-letno tradicijo ročne pridelave soli ter posamezne priljubljene izdelke. Pot bomo nadaljevali čez Glavni trg do Hiše Stare trte.

•    Sobota, 12. 9. 2015 ob 10:00

Od TIC-a Maribor se bomo odpravili do Trga Leona Štuklja in nadaljevali pot po Jurčičevi ulici na Gosposko  ulico do Glavnega trga. Sledita Poštna ulica in Slomškov trg. Pot bomo nadaljevali po Ulici 10. oktobra na Gosposko in Slovensko ulico, nato pa še do Grajskega trga in Trga Svobode. Sledi le še zaključek z brezplačnim vodenim ogledom Vinagove kleti.

•    Sobota, 19. 9. 2015 ob 10:00
Od TIC-a Maribor se bomo odpravili do Trga Svobode, Grajskega trga mimo Vetrinjskega dvorca po Jurčičevi ulici do Gosposke ulice, kjer si bomo pred trgovino Art mi je Mar ogledali prikaz polstenja (filcanja). Pot bomo nadaljevali čez Glavni trg do Hiše Stare trte, kjer bo zaključek vodenja.

•    Sobota, 26. 9. 2015 ob 10:00
Od TIC-a Maribor se bomo odpravili do Trga Svobode in Grajskega trga ter mimo Vetrinjskega dvorca po Jurčičevi ulici do Gosposke ulice. Pot bomo nadaljevali čez Glavni trg do Hiše Stare trte, kjer bomo zaključili z vodenim ogledom Hiše Stare trte.

DODATNE INFORMACIJE:
Karmen Špenga, Zavod za turizem Maribor - Pohorje, T: 02 234 66 10, karmen.spenga@maribor.si


TIC Maribor, Zavod za turizem Maribor - Pohorje, T: 02 234 66 11, tic@maribor.si

Več o Mariboru
www.maribor-pohorje.si

Turistične informacije
TIC Maribor
(informacije, rezervacije, vodeni ogledi, spominki)

Partizanska cesta 6a
2000 Maribor 
T: 02 234 66 10 
E: tic[at]maribor.si 
 
Odpiralni čas:
ponedeljek–petek  9:00–19:00 
sobota, nedelja in prazniki 9:00–17:00 

Več o Sloveniji
www.slovenia.info

Namestitev, izleti, pokušine slovenskih jedi v času festivala
office[at]festivalmaribor.si

Vreme
www.vreme-si.com