»Richard Tognetti sodi med najbolj karakterne, prodorne in strastne violiniste, ki jih lahko danes slišite.«
The Daily Telegraph (VB)

Richard Tognetti je avstralski violinist, skladatelj in dirigent. Rodil se je v Canberri, odraščal pa v Wollongongu. Je umetniški direktor in vodja Avstralskega komornega orkestra. Študiral je na Glasbenem konservatoriju v Sydneyu, podiplomski študij pa nadaljeval pri mariborskem profesorju Igorju Ozimu na Konservatoriju v Bernu, kjer je leta 1989 med vsemi absolventi, solisti dobil tudi prestižno nagrado Tschumi. Kasneje istega leta ga je odbor Avstralskega komornega orkestra imenoval za umetniškega vodjo in vodilno violino. Takrat je bil star samo 25 let, danes pa je že več kot 20 let umetniški vodja tega orkestra, ki se je v tem času uveljavil kot eden najkvalitetnejših komornih orkestrov sveta. The Times ga je oklical celo za »najboljši komorni orkester na planetu«. Od leta 2008 se kot umetniški vodja podpisuje pod Festival Maribor, prav tako pa je kreativni sodelavec za klasično glasbo pri Festivalu Melbourne.

Tognetti je mnogostranski violinist, izvajalec glasbe na starih, modernih in električnih inštrumentih. Poznan je tudi po priredbah skladb pomembnih skladateljev, kot so Janáček, Szymanowsky, Paganini, Beethoven, Ravel in Satie, kar je znatno razširilo repertoar Avstralskega komornega orkestra.

Kot direktor ali solist je Tognetti večkrat nastopil z Avstralskim komornim orkestrom in pomembnejšimi avstralskimi orkestri, kot je Sydneyjska filharmonija, s katero je leta 1998 izvedel avstralsko krstno izvedbo Ligetijevega Koncerta za violino.

Med vrhunce njegove kariere štejejo nastop na Sydneyjskem festivalu (kot dirigent Mozartove opere Mitridate), ter nastopi s slovito ameriško Handel & Haydn Society, Hongkonško filharmonijo, Orkestrom luksemburških filharmonikov, Camerato Salzburg, Tapiola Sinfonietto ter Irskim in Nordijskim komornim orkestrom.

Sodeloval je s pisano druščino številnih umetnikov; z glasbeniki Josephom Tawadrosom, Dawn Upshaw, Jamesom Crabbom in Emmanuelom Pahudom, z igralcem Jackom Thompsonom, s pevci Petrom Garettom, Neilom Finnom, Katie Noonan, Timom Friedmanom in Paulom Capsisom, s fotografoma Billom Hensonom in Jonom Frankom ter pesnikom in karikaturistom Michaelom Leunigom.

Preizkusil se je tudi kot soskladatelj filmske glasbe za hollywoodski film Master&Commander, kjer je obenem deloval kot tutor zvezdniku Russellu Crowu in izvajalec nagrajene filmske glasbe. Soustvaril je tudi glasbo za film Horrorscopes. Leta 2008 je soustvaril dokumentarni film Musica Surfica, v katerem je tudi igral. Film je kot najboljši surferski film zmagal na številnih filmskih festivalih v Ameriki, Braziliji, Franciji in Južni Afriki.

Ob številnih zgoščenkah, ki jih je Tognetti posnel skupaj z Avstralskim komornim orkestrom, je za ABC Classics posnel Bachove solo Sonate in Partite. Posnetke so kritiki leta 2005 sprejeli z navdušenjem, leta 2006 pa so prejeli nagrado ARIA za najboljši album klasične glasbe. Zgoščenke z Bachovim violinskim opusom s spremljavo so izšle leto kasneje in bile 2007 prav tako nagrajene z nagrado ARIA za najboljši album klasične glasbe. Tognetti je posnel tudi serijo Mozartovih Koncertov za violino in Dvořakov Koncert za violino.

Kot strasten zagovornik glasbenega izobraževanja je v okviru Avstralskega komornega orkestra leta 2005 ustanovil izobraževalni program in program »Vzhajajoča glasbena zvezda«.

Kar tri prestižne avstralske univerze so Richardu Tognettiju podelile častni doktorat, avstralska vlada pa ga je leta 1999 nagradila z najvišjim državnim priznanjem »National Living Treasure«. Leta 2010 je bil imenovan za člana reda Avstralije.

Igra na violino Guarneri del Gesù iz leta 1743, ki mu jo je podaril anonimni avstralski donator.

Več o Richardu Tognettiju