Polina Leschenko - klavir

Polina Leschenko se je rodila v Sankt Peterburgu in začela pod mentorstvom očeta pri šestih letih igrati klavir. Dve leti pozneje je kot solistka debitirala z Leningrajskim simfoničnim orkestrom v St. Peterburgu. Študirala je s Sergeijem Leschenkom, Vitalijem Margulisem, Pavlom Gililovim, Aleksandrom Rabinovičem-Barakovskim in Christopherjem Eltonom. Pri šestnajstih je z odliko diplomirala na Kraljevem konservatoriju v Bruslju.

Nastopila je v številnih pomembnih evropskih koncertnih dvoranah, med njimi v Barbican v Londonu, Gaveau v Parizu in dvorani Verdi v Milanu. Povabljena je bila na Fêtes musicales v Biarritzu, Chopinov festival na Poljskem, festival Villars v Švici, festival v mestu La Roque d’Anthéron, bordojski festival, Srečevališče Marthe Argerich v Beppuju (Japonska), imela je recitale v Bruslju, Strasbourgu, Anconi, Leedsu, Berlinu, Rheingauu, Luxembourgu in Harrogatu. Februarja 2006 je debitirala s Halléjevim orkestrom. Kot komorna glasbenica redno nastopa s Christianom Polterom, Mišo Majskim, Markom Drobinskym, Ivryjem Gitlisom, Renaudom in Gautierom Capuçonom. Njeni posnetki obsegajo solistično in komorno glasbo, izšli so pri založbah EMI Music in Pure Music.

V sezoni 2014/15 nastopa Polina Leschenko ob nastopih z orkestrom tudi na številnih recitalih s Patricijo Kopatchinskajo v dunajski Konzerthaus, Concertgebouwu  v Amsterdamu in v dvorani Wigmore, junija 2015 pa z violončelistko Sol Gabetta na mednarodnem glasbenem festivalu v Istanbulu. 

Leta 2003 je posnela svojo prvo zgoščenko za EMI v serijah ‘Martha Argerich presents …’ z deli Liszta, Chopina, Kreislerja/Rahmaninova, Brahmsa in Bacha/Feinberga. Prav tako je posnela odlično sprejeto zgoščenko komorne glasbe Prokofjeva z Martho Argerich, Christianom Poltero in Robyjem Lakatosem, za založbo Avantclassic, s katero ima pogodbo za snemanje.  Njena zgoščenka s posnetki recitalov predstavlja Lisztove skladbe, vključno s sonato v b-molu. Izdana je bila maja 2007 s strani založbe Avantclassica. Zgoščenka je prejela številne nagrade. Pred kratkim je bil kot del serij ‘Martha Argerich and Friends Live’ izdan posnetek s Sekstetom Glinke, posnetim na festivalu v Luganu.

Med leti 2009 in 2012 je Polina vodila mednarodni oddelek za klavir na Kraljevem kolidžu za glasbo in gledališče v Cardiffu. Od septembra 2013 je profesorica klavirja na Kraljevem konservatoriju v Antwerpnu (Belgija). Trenutno prebiva z družino v Bruslju.

Koncerti:

MANA
16.9.2015

Zaključni koncert: OBA
18.9.2015