Sopranistka Nika Gorič je po končani maturi na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, smer ples, študij nadaljevala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je v letu 2013 z odliko (summa cum laude) diplomirala v razredu prof. Annemarie Zeller. Šolanje je nadaljevala na Kraljevi Akademiji za glasbo v Londonu, kjer je julija letos opravila magisterij z najvišjim možnim številom točk – 100 in prejela nagrado Akademije Regency Award za posebne dosežke, prav tako pa je dodatno še prejela nagrade Clifton Prize, Helen Eames Prize in Lillian Eldee Award. Večji del šolnine sta pokrili nagradi Maria Callas in Stanley Picker Award, ki ju je po opravljeni avdiciji prejela še pred začetkom študija. Nika je bila v šolskem letu 2014/2015 štipendistka Ministrstva za kulturo in je članica Josesphine Baker Trust. Mlada sopranistka redno koncertira kot solistka Academy Song Circle in na koncertih Kohn Foundation Bach Cantata series.

 

 

Njene operne vloge zajemajo Barbarino v Figarovi svatbi (Le nozze di Figaro) W. A. Mozarta, Sandmana iz E. Humperdinckove Janko in Metka (Hänsel und Gretel) in Elisette v operi Tajni zakon (Il matrimonio segreto) Domenica Cimarose. V oktobru bo Nika debitirala z vlogo Susanne v Hackney Empire Theatru v Londonu.

Med njene vidnejše solistične nastope spadajo izvedba Mahlerjeve simfonije št. 4 izvedene v Parizu in Londonu; nastop na znamenitem festivalu Oxfor Lieder Festival, kjer je Nika izvedla sklop Schubertovih samospevov ob spremljavi Michaela Dusska; izvedba Bachove maše v b-molu v cerkvi St. Martin-in-the-Fields na trgu Trafalgar v Londonu; izvedbe Bachove kantate v delu programa »In Tune« predvajanem na 3 programu radia BBC ter nastopa na javnem masterclassu z Elly Ameling v dvorani Wigmore Hall in na masterclassu s Susan Bullock na Kraljevi akademiji. 

Koncerti:
Projekt: ŽENSKA
13.9.2015