Jasminka Stančul je bila rojena v Srbiji, klavir je študirala v domovini in na dunajski Visoki šoli za glasbo pri Noelu Floresu in pri Marii Tipo v Ženevi.

Njena glasbena nadarjenost in izjemen odnos do Beethovnove glasbe sta ji leta 1989 prinesla zmago na Mednarodnem Beethovnovem tekmovanju na Dunaju.

Stančulova danes sodeluje z vsemi pomembnimi evropskimi  orkestri, kot so Dunajski simfoniki, Camerata Salzburg, Kraljevi filharmonični orkester iz Londona, Simfonični orkester iz Bournemoutha, Beethovnov orkester iz Bonna, Stuttgartski filharmoniki, Essenska filharmonija, Nürnberški filharmoniki, Berlinski simfonični orkester, Praška in Slovaška filharmonija, Varšavska filharmonija, Madžarska nacionalna filharmonija, Filharmonični orkester iz St. Petersburga, Estonski nacionalni simfonični orkester, Avstralski komorni orkester, Simfonični orkester iz Pittsburgha in Filharmonični orkester iz Los Angelesa, Slovenska filharmonija in Simfonični orkester RTV Slovenija.

Umetnica je sodelovala s priznanimi dirigenti, kot so Daniele Gatti, Fabio Luisi, Nikolaj Aleksejev, Asher Fisch, Adam Fischer, Hans Graf, Lorin Maazel, Ari Rasilainen, Essa Pekka Salonen, Kurt Sanderling, Horst Stein, Jukka Pekka Saraste, Bruno Weil, Tomas Netopil, Aleksandar Marković, Kasushi Ono, Yoav Talmi in drugi.

Jasminka Stančul je stalna gostja na Tirolskih slavnostnih igrah, ki jih umetniško vodi Gustav Kuhn, udeležuje pa se tudi drugih pomembnih festivalov, kot Glasbeni festival Rheingau, Majski glasbeni festival v Firencah, Koroško poletje, Ljubljana Festival.

Pianistka z veseljem sodeluje tudi v različnih komornih sestavih, je članica Dunajskega Tria Brahms, sodeluje z Dunajskim godalnim kvartetom, Ansamblom Dunajskih filharmonikov, s katerim nastopa redno v Dvorani Glasbenega združenja na Dunaju, bila pa je tudi na Japonskem.

Med umetniki pa so izjemni glasbeniki: Christian Altenburger, Franz Bartolomey, Patrick Demenga, Julian Rachlin, Benjamin Schmid, Nikolaj Znaider in drugi.

Med najnovejšimi zgoščenkami najdemo posnetke Beethovnovega 1. in 5. klavirskega koncerta in Mozartovih koncertov št. 9 in št. 27, ki jih je izdala založba Con legno.

Od oktobra 2013 je Jasminka Stančul profesorica klavirja na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Jasminka Stančul je uradna umetnica tovarne klavirjev Fazioli in pretežno igra na tem vrhunskem inštrumentu.  

Koncerti:

VZPOREDNI SVETOVI
14.9.2015

VZPOREDNI SVETOVI
15.9.2015