Akademski pevski zbor Maribor, Slovenija

Zborovodkinja Tadeja Vulc

Akademski pevski zbor Maribor je pevska sekcija, ki deluje v okviru KUD Študent od leta 1964 in jo tvorijo predvsem študentje, željni kakovostnega ustvarjanja in prijateljstev. Zbor je temeljni nosilec kulture mladih v mestu Maribor, na mednarodnih tleh pa promovira tako Maribor, regijo kot tudi Slovenijo in slovensko glasbo ter avtorje. Ustvarjajo pod dirigentsko taktirko akademske glasbenice, profesorice glasbe in večkrat nagrajene skladateljice Tadeje Vulc, ki z zborom zelo uspešno dela že tri sezone.
Mnoga mednarodna tekmovanja, od koder se zbor vedno znova vrača z najvišjimi odličji, so stalnica 51-letnega ustvarjanja. Preteklo sezono so sklenili z osvojitvijo zlate plakete na zborovskem tekmovanju Naša pesem, kar je pevcem in dirigentki pomenilo potrditev in dalo še dodaten zagon. Zbor je bil ob absolutnem 2. mestu nagrajen še s posebnim priznanjem za izvedbo sodobne skladbe Epilog, ki jo ne napisala Tadeje Vulc. Leto 2014 jim je prineslo tudi Gallusovo plaketo JSKD, priznanje za  posameznike ali skupine za delo in udejstvovanje na posameznih področjih ljubiteljskih dejavnosti.

Stopnička više je bilo letošnje mednarodno tekmovanje Gallus v Mariboru, kjer so postali finalisti tekmovanja za veliko nagrado tega tekmovanja in osvojili končno 4. mesto ter osvojili naziv najboljše slovenske zasedbe tekmovanja, posebno priznanje občinstva za nastop na otvoritvenem koncertu in
posebno priznanje slovenskih zborovodij za najbolj izviren koncept in prepričljiv nastop na otvoritvenem koncertu tega tekmovanja.
Julija se bodo udeležili še mednarodnega tekmovanja Seghizzi v Italiji, kamor se odpravljajo prvič in kjer bodo tekmovali v visoki konkurenci zborov z vsega sveta.
Repertoar APZ Maribor vključuje ljudsko glasbo in umetne skladbe velikih mojstrov od začetkov glasbenega ustvarjanja do najsodobnejših del, zato lahko vsak poslušalec najde tudi kakšen delček glasbe posebej zase.  

Koncerti:

Projekt: ŽENSKA
13.9.2015