Koncept in osrednja tema Festivala Maribor 2015 nosi naslov

ŽENSKA.

 

Odličen, umetniško raznolik in čisto poseben festival …” je lani o Festivalu Maribor zapisal kritik* Prav tak: raznolik in poseben, bo tudi letošnji, ki bo potekal od 8. do 18. septembra, sedmič v sodelovanju z Richardom Tognettijem, ki je osrednji tematski izziv letos našel v Ženski.

Od muze do ustvarjalke, od ljubice do matere, od svetnice do zapeljivke, od grozeče mitske pošasti do zaščitnice in zavetnice krhkih umetniških duš – motiv ženske bo odseval v vseh festivalskih dogodkih.

Za aplavze zvestega festivalskega občinstva in laskave ocene, s katerimi domači in tuji kritiki že skoraj po pravilu pospremijo dogodke Festivala Maribor, se bo letos potegovalo deset koncertov. Portret ujetosti in iz nje buhtečega viharja, v katerem se mešajo ljubezni, strahovi in ženske ambicije, se nam bo razprostrl že na otvoritvenem koncertu, na katerem bomo pod taktirko Marka Letonje prisluhnili suiti Émilie finske skladateljice Kaije Saariaho. Gre za eno najzanimivejših in najbolj cenjenih in izvajanih sodobnih skladateljic, ki slovi po svojem razkrivanju kompleksnih (ženskih) notranjih svetov.

Odkrivanju in razkrivanju ženske in ženskega bo seveda posvečen tudi osrednji multimedijski festivalski dogodek, ki je s svojevrstnim prepletanjem glasbe, gledališča, likovne umetnosti in filma prav tako eden zaščitnih znakov Festivala Maribor. Tokratnega, ki bo na sporedu 13. septembra, kot avtorica podpisuje Satu Vänskä, ob sodelovanju obširnega festivalskega korpusa, se ji pridružujeta režiser Matjaž Latin in Aljaž Zupančič v vlogi dramaturga.

Vivaldijevi Štirje letni časi so glasba, ki nas s svojo svežino rokerskih razsežnosti  nagovarja tu in zdaj. Tognettijeva izvedba tega največkrat zaigranega in najbolje prodajanega klasičnega hita vseh časov nam bo – tako kritiki – odprla nova, dotlej povsem nepoznana obzorja, ne nazadnje tudi zato, ker bo Vivaldijevskem pulzu na pričujočem koncertu pritegnil tudi Joseph Tawadros z avtorsko glasbo Vzhoda v orkestrskih priredbah našega umetniškega vodje.

Tako bomo tudi na letošnjem festivalu priča medsebojnemu oplajanju različnih glasbenih zvrsti, žanrov in ustvarjalskih pristopov, tradicionalno pisan pa je tudi nabor izvajalcev, med katerimi velja omeniti sopranistko Karen Vourc’h, violinistko Satu Vänskä, violista Nathana Braudeja, pianistki Jasminko Stančul in Polino Leschenko, teorbista in kitarista Axela Wolfa … Za kanček eksotike bo z arabsko lutnjo, kot rečeno, poskrbel avstralski virtuoz egiptovskih korenin Joseph Tawadros, za kanček erotike in zvezdnega prahu pa igralka, pevka in kabaretistka, ki jo ljubitelji kabareta po vsem svetu slavijo pod imenom Meow Meow.

Kot vselej bo festival veliko pozornosti namenil tudi slovenski glasbeni ustvarjalnosti, ki jo ob izvajalcih, med katerimi omenimo organista Tomaža Sevška, čelista Jako Stadlerja, sopranistko Niko Gorič, pianista Jako in Ilonko Pucihar, kakor tudi ženski del zbora APZ Maribor pod vodstvom Tadeje Vulc … v skladu z osrednjo temo festivala tokrat zastopata dve domači skladateljici: Nina Šenk in Nana Forte. Osrednji glasbeni korpus tudi letos predstavlja Orkester Festivala Maribor, ki ga bodo sestavljali izbrani člani Slovenske filharmonije, Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Avstralskega komornega orkestra, Graške, Zagrebške in Beograjske filharmonije, Filharmonije iz Duisburga in ne nazadnje Simfoničnega orkestra SNG Maribor.

Med festivalskimi mednarodnimi sodelovanji omenimo koprodukcijo z Musikabende Graz, v okviru katere bo Festival Maribor gostoval pri severnih sosedih, ob Narodnem domu Maribor, ki nastopa v vlogi osrednjega koproducenta festivala pa se kot koproducent koncerta, na katerem se bo predstavila ameriška dirigentka slovenskega rodu, Tara Simončič, pojavlja tudi SNG Maribor.

Festival Maribor 2015 je nared, da ga odkrijete! Odstiranje tančic s skrivnosti, imenovane ženska, se prične 8. septembra v Unionski dvorani.

Vljudno vabljeni!

 

 

 

*Gerald Fenech (Music&Vision, 2014)